[...] nie tuczą, ale ... możesz je zalać gęstą śmietaną, masłem lub innymi tłuszczami i sytuacja się kompletnie zmienia. Chude mięso, ale podawane w grubej panierce nasączonej tłuszczem staje się anty-żywnością. Podsumowanie Jeśli nie potrafisz skorzystać z kalkulatora żywieniowego, zapłać fachowcowi, dietetykowi. Budowanie masy mięśniowej bez [...]
[...] typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie wskazuje, by ilości alloksanu zawarte w mące stanowiły zagrożenie dla człowieka. [...]
Od kilkunastu lat w Internecie widać powtarzające się pytania: jaki jest maksymalny potencjał siłowy czy masowy człowieka? Ile można zbudować „na sucho”, a ile sięgając po farmakologię? Na te pytania nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Predyspozycje to nie tylko mięśnie czy układ nerwowy. Znam ludzi, którzy strzelając do tarczy uzyskują [...]
Zanim przejdę do konkretów, kilka słów wprowadzenia. Nie istnieją dwie takie same osoby. Porady odnoszące się do osób o unormowanej glikemii, bez zespołu metabolicznego (manifestującego się m.in. insulinoopornością), bez problemów z nadwagą lub otyłością – mogą zupełnie nie działać u ludzi cierpiących na podobne schorzenia. Wnioski i zastosowanie [...]
[...] sylwetkę. W badaniach naukowych zarówno młodzi mężczyźni, jak i kobiety preferowali nienaturalnie odtłuszczone sylwetki (bardziej, niż wynosi dolna granica normalnego otłuszczenia ustroju w danej grupie wiekowej). Ile energii na 1 kg tłuszczu podskórnego? Jedne grupy naukowców podają, iż kilogram tłuszczu zmagazynowanego w ustroju ma 7000 [...]
[...] może zająć nawet kilkanaście miesięcy (o ile wytrwasz w stosowaniu diety i przy regularnym treningu). Dla osoby ważącej 80 kg, 15 kg zmagazynowanego tłuszczu oznacza zatłuszczenie rzędu ~19%. 10 kg tłuszczu u takiej osoby to 12,5%. Dla porównania zawodnicy stający na scenie mają ok. 3-5% tkanki tłuszczowej, czyli dla modelowego zawodnika od [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Czy trening siłowy jest przydatny, jeśli naszym celem jest pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Jakie są korzyści płynące z wykorzystania sztangi, hantli i innych obciążeń? Czy do redukcji nie wystarczy sam trening aerobowy? Jak cykl redukcyjny wpływa na spadek muskulatury? Na te pytania postaram się udzielić odpowiedzi w krótkim tekście. Cardio czy [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
[...] za mało lub są kiepskiej jakości (np. wysokoprzetworzone sery żółte, sery topione, parówki z MOM, różnorakie odpady mleczarskie w rodzaju maślanki itd.) Same węglowodany i tłuszcze są materiałem energetycznym, jednak ustrój nie poradzi sobie bez protein. Ilość białka w diecie należy ustalać indywidualnie, bo każdy człowiek inaczej trenuje, [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]
[...] serwatka jest tylko półproduktem, który dla sportowca nie posiada dużej wartości. Zawartość białka w tego typu dodatku wynosi około 10-15%, reszta natomiast to laktoza i tłuszcze. Niestety, o ile można by było pokusić się i wykorzystać tego typu dodatek w formie tzw. gainera, o tyle problem z trawieniem laktozy może powodować wiele [...]
[...] mięśniach ma 200 g (1850 kcal), stanowi od 2 do 10 mmol tłuszczów na kg mokrej masy mięśniowej. Jeśli przeciętnego, niewytrenowanego mężczyznę o masie 90 kg charakteryzuje otłuszczenie rzędu 20%, to mamy do czynienia z 18 kg tłuszczu. Czyli podskórne zasoby „sadła” mogą być 90 razy większe niż wewnątrzmięśniowe! Większość tłuszczu w ciele [...]
[...] uwagę na procentową zawartość protein, węglowodanów i tłuszczów. Dobre WPC zawiera od 75 g białka na 100 g produktu wzwyż. Ilość węglowodanów powinna wynosić około 5 g, a tłuszcze do 2 g. Tego typu proporcje sprawią, że białko będzie smaczne, a jego rozpuszczalność powinna być wzorowa. Zwrócić należy również uwagę na to, aby były to proteiny [...]
[...] gotowe kalkulatory i stosowne wzory, celowo nie rozwijam tego dobrze znanego zagadnienia. Warto pamiętać, iż nie ma aż takiego znaczenia czy dostarczasz węglowodany, czy tłuszcze. Moim zdaniem warto iść w kierunku przesunięcia źródeł energii w diecie z węglowodanów na rzecz tłuszczów. Dlaczego? 100 g ugotowanego ryżu to tylko 25 g [...]
[...] posiłków. Niemniej proszę wziąć pod uwagę, iż w większości badań stosuje się pozostawiające wiele do życzenia diety. Jest garstka badań, w których zastosowano odpowiednie tłuszcze, źródła węglowodanów, a niesłychaną rzadkością jest wdrożenie odpowiedniej ilości protein. Dlatego fakt, iż między modelami diet z różną częstotliwością posiłków nie [...]
[...] czyli dostosowane do zapotrzebowania kalorycznego badanych osób (takie, aby ani nie schudnąć, ani nie przytyć), z równowagą 30% białko, 35%. węglowodany i 35%. tłuszcze. Naukowcy odkryli, że wydatki energetyczne i całkowita utrata masy ciała były takie same w przypadku obu grup: i tej, która jadła najobfitsze energetycznie [...]
Trening niskointensywny przebiega, jak sama nazwa wskazuje, przy względnie niskim tętnie roboczym. Niestety nie ma ścisłej definicji. Na potrzeby naszych rozważań przyjmijmy, iż jest to 60%-75% tętna maksymalnego. Dla zdrowego, młodego mężczyzny tętno maksymalne w czasie pracy może wynosić ponad 200 uderzeń na minutę. 75% z 200 uderzeń daje nam [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]